Føler oss som tapere på Facebook

Et vell av "Likes" bekrefter alle andres fantastiske sosiale liv. Foto: Colourbox.

Facebook bekrefter den nagende mistanken om at andre lever et langt bedre liv enn oss selv, skriver forskning.no i dag.  Man trenger sjelden å være i tvil om at ens venner er evig forelsket, har verdens beste barn, vader fra suksess til suksess, fra fest til fest og fra den ene innholdsrike Facebook-oppdateringen til den neste. Hvis det endelig er noe galt i tilværelsen deres, så er det alltid med overskuddsaktig, lettere ironisk distanse til egne svakheter som fører til et vell av «likes» og en syndflod av kommentarer som bare enda en gang bekrefter deres helt fantastiske sosiale liv. Kort sagt er Facebook-venners statusoppdateringer med på å sette ens egen drepende kjedelige, tv-baserte regnværstilværelse i et nokså trist perspektiv. Venners suksess får en selv til å føle seg som en taper. Men virkeligheten er en annen, mener likevel forskning.no`s journalist Rasmus Karkov. For vi undervurderer hvor ille andre mennesker har det, særlig fordi de fleste av oss heller snakker om alle de gode tingene i livet. Det har forskere fra anerkjente Stanford University nå dokumentert. Gjennom flere forsøk viser forskerne at mindreverdighetsfølelsene våre av å gå på blant annet Facebook er helt unødvendig. 500 jublende triste venner Venners suksess får en selv til å føle seg som en taper. Men i realiteten er virkeligheten en annen. For vi undervurderer hvor dårlig andre mennesker har det, særlig fordi de fleste av oss heller snakker om alle de gode tingene i livene våre. Det viser forskning fra Stanford University. Ekstern førsteamanuensis i psykologi på Københavns Universitet Lars Lundmann Jensen har skrevet boken “Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund”. Han mener at de evig positive oppdateringene er en del av vårt identitetsskapende prosjekt. Identiteten er ikke lenger medfødt, men noe vi selv definerer, og det gjør vi i høy grad også på Facebook. – Statusoppdateringene våre på Facebook handler i høy grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den vi er. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive enn det negative. Det betyr til gjengjeld at folk med lav selvtillit vil føle at alle andre har det bedre enn dem selv, sier Jensen. Reaksjonen på de overveldende mange suksessoppdateringene vil ofte være at vi selv skriver om hvor bra livet vårt er. Resultatet er et våpenkappløp. – Derfor kan man raskt komme i en situasjon hvor 500 venner, som alle har det dårlig, forteller hverandre hvor fantastisk de har det, sier Jensen. Det betyr ikke nødvendigvis at overskuddsoppdateringene er løgn. De er bare et svært snevert innblikk i virkeligheten. Av Heidi Schjetne, heidi@webvindu.no

Written by

Daglig leder i Webvindu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message

Heidi feat. Ro webpage
uriks-screen[1]
Utkast forside Bergen Flytting og Renhold
Visitaskoy.no2012
Chicklit
logo_800_391
banner-1
uriks_icon_400_474
Riki Renhold Facebook
Polarbarn portfolio Webvindu
CocaineNO1
minhud
ANF redaktøransvar
Care Media juli 2011
Riki Renhold