Mange drømmer om egen bedrift


VIL BLI GRÜNDERE: Mange drømmer om å starte for seg selv, ifølge en ny undersøkelse. Foto, Colourbox.

Hver fjerde nordmann vil gjerne starte egen virksomhet, ifølge en ny måling. Samtidig er antall faktiske bedriftsetableringer på vei opp. I en undersøkelse utført av Sentio Research for Danske Bank, svarer 26 prosent ja på spørsmålet om de kan tenke seg å starte egen virksomhet. Drømmen om å være sin egen sjef er høyest blant de yngre.

– I gruppen under 40 år er andelen over 40 prosent. Det er et høyt tall, og et spennende signal for oss som jobber med å bidra til virkeliggjøringen av slike ambisjoner, sier Bent R. Eidem, leder for bedriftsmarked i Danske Bank.

Flest menn med gründerdrømmer

Blant folk som har passert 50 år kan bare 13 prosent tenke seg å bli gründer. Fra 60 år krymper andelen til åtte prosent. Ønsket om å starte egen bedrift er dessuten noe høyere blant menn enn blant kvinner.
– Det krever pågangsmot og stor arbeidskapasitet å gå i gang med en etablering. Det er mye å sette seg inn i, og mange formaliteter skal være i orden. I samarbeid med If Skadeforsikring og Danica Pensjon lanserte vi nylig en nettside som gjør det lett å skaffe oversikt og komme videre i prosessen, sier Eidem.

Flere etableringer

På Enkeloppstart.no kan gründere i ulike bransjer danne seg et bilde av hva som må være på plass når det gjelder bank, forsikring og pensjon. Nettsiden viser også vei til rådgivere innen de ulike områdene.
– Gode råd i starten kan øke sjansen for at bedriften overlever de vanskelige oppstartårene. Da behøves en klar forretningside, en grundig plan for salg og markedsføring, substans i form av tidlige inntekter og årvåkenhet på kostnadssiden.
Til tross for mange usikkerhetsfaktorer er det stadig flere som kaster seg ut i det, viser ferske tall fra Brønnøysundregistrene.
Antall nyregistrerte virksomheter har økt de siste årene. Ifjor ble det etablert 28 070 nye foretak. I år blir det betydelig flere. Allerede ved utgangen av oktober var det registrert 31 137 nye virksomheter.

Sin egen sjef

– Drømmen om å starte egen bedrift henger ofte sammen med ønsket om å være sin egen sjef og bestemme over egen arbeidsdag, sier Ole I. Iversen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og partner i organisasjons- og lederutviklingsfirmaet Assessit AS.
Han mener gründerne kjennetegnes av at de er ambisiøse og målrettet, og villige til å ta den risikoen som hører med. Legningen for administrasjon og struktur kan derimot være mer varierende.
– Man kan ikke lukke øyene for at fakturering, regnskap, rapportering, skatt og moms også er en del av hverdagen. Målrettet salgsarbeid er dessuten viktig. Da skal man helst være litt utadvendt og god til å kommunisere. Det er mye som må være på plass for at en god idé også skal bli lønnsom.
Det er stor forskjell på gründere og ledere i større virksomheter, mener Iversen.
– Som konsulent møter jeg mange toppledere i store bedrifter. De er som regel vant til å ha et godt administrativt støtteapparat rundt seg. Svært få av dem gir uttrykk for ønsker om å starte egen virksomhet.

Written by

Daglig leder i Webvindu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message

Heidi feat. Ro webpage
uriks-screen[1]
Utkast forside Bergen Flytting og Renhold
Visitaskoy.no2012
Chicklit
logo_800_391
banner-1
uriks_icon_400_474
Riki Renhold Facebook
Polarbarn portfolio Webvindu
CocaineNO1
minhud
ANF redaktøransvar
Care Media juli 2011
Riki Renhold